IJsthee

Gepubliceerd op 2 augustus 2021 om 19:55

Tijdens de zomerdagen is ijsthee echt goddelijk! En dan heb ik het niet over de mierzoete varianten van de supermarkt. Deze bevatten mega veel suikerklontjes en ook nog vaak een hoop chemische E-nummers. 

Home made IJsthee is een gezonde alternatief voor frisdrank en tevens dorstlessend en verfrissend.  Als je aan de slag gaat met het maken van ijsthee heb je daarvoor een kwaliteitsthee nodig en een waterkan of fles. 

 

Ik zelf vindt de groene thee munt van Thee & Kaart erg lekker om ijsthee mee te maken. Deze is heerlijk fris en wordt zoeter  in combinatie met blauwe bessen, aardbei of schijfjes citroen / sinaasappel.

Maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een thee wat al naar fruit smaakt.

 

Er zijn verschillende methodes voor het maken van IJsthee.

 

* Chilled brew methode:

Hierbij zet je thee op een normale manier. Je doet er echter 15 tot 25 % meer theeblad bij. Je laat de thee afkoelen en serveert de ijsthee in een glas met ijsklontjes.

 

* Shock brew methode:

Hierbij zet je thee zoals je bent gewend. Alleen gebruik je de helft minder water. Zo ontstaat een sterkere thee. De andere helft vul je bij met ijsklontjes. 100 gram ijsklontjes is het zelfde als 100 ml water. Je schenkt de thee over de ijsklontjes heen.

 

* Ice brew methode:

Hierbij vul je een kleine theepot met theebladeren op de bodem. Daarna voeg je ijsblokjes toe of crushed ijs. Laat het ijs smelten bij kamertemperatuur.

 

* Sparkling cold brew methode:

Hierbij meng  je thee met bruiswater.

 

Als je ijsthee maakt met koud water, zet dan de kan met ijsthee 6 tot 8 uur in de koelkast. De theebladeren hebben bij koud water een lange tijd nodig om te trekken. Geen tijd om zolang te wachten? Schud dan de kan (met deksel) krachtig op en neer. 

 

Als je ijsthee maakt met heet water dan zet je de kan 3 tot 4 uur in de koelkast. 

 

IJsthee is 2 dagen houdbaar in de koelkast.

Gebruik 3 tot 6 gram per 750 ml. En varieer lekker met fruit, kruiden of vervang het water door bruiswater.

Voor een extra mooi geheel ... serveer de ijsthee in champagne glazen. Proost!


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.