Cafeïne en thee

Gepubliceerd op 2 augustus 2021 om 20:20

Cafeïne en thee ... hoe zit dat nou precies?

Regelmatig krijg ik de vragen over cafeïne in thee. Leuk !!! want ik vertel jullie graag hier iets over.

Cafeïne is een stimulerende stof welke voorkomt in koffie, maar ook in thee. Dan wordt deze stimulerende stof vaak theïne genoemd. Cafeïne en Theine is dus het zelfde.

Het grote verschil van deze stof in koffie of thee is de hoeveelheid. Een gemiddeld bakkie koffie bevat 70 mg cafeïne, terwijl een kopje thee 20 a 25 mg mg theïne bevat. Je kunt dus meerder koppen thee drinken als het gaat om de hoeveelheid cafeïne/theine in plaats van 1 kop koffie.

Toch is er verwarring over theesoorten en theïne. Elke thee bevat theïne. Alle thee soorten (witte thee, gele thee, groene thee, Oolong thee, pu-erh thee en zwarte thee) komt namelijk van de theeplant Camelia Sinensis. En in het blad van deze plant zit dus theïne. Wel is het zo dat deze stimulerende stof minder vrij komt bij een korte trektijd en bij een lagere temperatuur. Dus bijvoorbeeld bij een witte of groene thee.

Tegenwoordig kun je thee kopen die theïne vrij zijn. Dit is echter thee die chemische is behandeld. Door chemische toevoeging breekt de theïne af. Er zal echter in deze thee altijd wel wat theïne achterblijven.

Houdt theïne/cafeïne jouw in de nacht wakker? dan kun je in de avond beter rooibos thee of kruidenthee drinken. Beide zijn geen echte theesoorten gezien ze geen van beid theebladeren bevatten. En hebben dan ook geen theïne in zich. Ze zijn heerlijk om te drinken.

Wist je trouwens, dat thee die in buideltjes/theezakjes verkocht worden meer theïne afgeven.....Dit komt doordat het theeblad in kleine stukjes is gemaakt. Hierdoor wordt de stof theïne eerder aan het water afgegeven. En bevat een kop thee dus meer theïne dan die van een losse thee.

Wil jij genieten van een heerlijke kop thee? Ga dan voor losse thee, bijvoorbeeld die van Thee & Kaart.

 


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.